Kulinaria, czyli co komu smakuje?
SP1AP
Witajcie, o Zacni Degustatorzy,

Potrzebuję "na dzisiaj" (na wieczór) jakiś szybki i prościuteńki przepis na coś do asysty i wzmocnienia Beaujolais Nouveau 2011. Otrzymałem zlecenie na przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli (szalotki?) i pasty z zielonych oliwek. Kiedyś to degustowaliśmy "happy together", osoba zlecająca też - ale kombinuję coby to jakoś spolszczyć.

Oliwki to normalnie przetarłem z lekką VIRGIN będzie z tym rukola i jakieś smaki ziołowe, może dwa, trzy orzechy roztarte jeszcze do tego.

Jednak tej "konfitury" nie mam pojęcia co tu uczynić...
- Może kto coś podpowie, chyba skoncentruję się tylko na udziale tej czerwonej cebuli, czym to zagęścić co ma być tam dobrze komponujące się? Robiliście coś podobnego? To było raczej słodkawe (o ile dobrze pamiętam).

Onkel Gugel jakoś mi nie sprzyja... :-(
Od rana mam marnowaty humor, gdyby nie te perspektywy upojnego wieczoru (mamy dwie flaszki!).

Czekam niecierpliwie na wskazówki
- Henryk

P.S.
W kuchni jestem raczej "cienki bolek", także nie przestraszcie mnie swoimi wizjami smakowymi :-)


  PRZEJDŹ NA FORUM